Technologie en leren: mee met de stroom

Meegaan met technologische ontwikkelingen is van vitaal belang voor je organisatie om concurrerend te blijven en efficiënt(er) te werken. Investeren in nieuwe systemen en oplossingen helpt om je bedrijfsactiviteiten te verbeteren, je klanten beter te bedienen en daardoor je omzet of winst te verhogen.

In de relatie tussen technologie en leren snijdt het mes aan twee kanten: aan de ene kant moeten medewerkers kunnen meekomen met nieuwe technologische ontwikkelingen in hun werk om inzetbaar te blijven. Aan de andere kant biedt nieuwe technologie juist ook meer mogelijkheden om kennis te delen en leren te stimuleren.

De invloed van technologie op je werk

Technologische innovaties veranderen ons werk en hoe we dat organiseren. Door technologische ontwikkelingen kunnen bijvoorbeeld steeds meer aspecten van het dagelijks werk geautomatiseerd worden. Voor een deel leidt dit tot baanverlies. Maar door deze innovaties ontstaan ook nieuwe taken, rollen, functies en werkvormen. Voor mensen die niet tech-savvy genoeg zijn, kan dit een bedreiging vormen. Voor wie wel over de juiste digitale vaardigheden beschikt, openen zich juist veel nieuwe deuren. Om inzetbaar te blijven als medewerker is het belangrijk om mee te groeien met deze snelle technologische ontwikkelingen.

Hoe ondersteun je leerprocessen met technologie?

Iedereen leert anders. Toch bestaat het overgrote deel van de leermiddelen voornamelijk uit tekst, terwijl visueel leren voor veel mensen juist makkelijker is. Daarnaast leunen traditionele vormen van leren heel erg op docenten om de kennis over te brengen. Door technologische ontwikkelingen nemen de mogelijkheden om leerstof aan te bieden enorm toe. Denk aan instructievideo’s, vlogs, podcasts, interactieve lesmethoden, maar ook aan meer interactieve technologie zoals Artificial Intelligence (AI) of Virtual Reality (VR). Ook leerpaden kunnen makkelijker worden ingesteld en gevolgd, bijvoorbeeld via een Learning Management System (LMS).

Hoe krijg je medewerkers mee met technologische ontwikkelingen?

De volgende aanbevelingen helpen om medewerkers mee te krijgen met nieuwe technologie:

  • Niet opleggen maar betrekken: betrek medewerkers uit alle lagen van de organisatie vanaf het begin bij de implementatie van nieuwe technologie. Bepaal samen wie welke behoeften heeft en hoe de nieuwe technologie hieraan kan voldoen.
  • Communiceer tijdig en helder: voor een succesvol gebruik van nieuwe technologie is goed en tijdige communicatie van cruciaal belang. Zowel procesmatig (wie, wat, waar, waarom en hoe) als inhoudelijk (passend trainingsmateriaal en geschikte trainingsvormen voor iedereen die met de nieuwe technologie gaat werken)
  • Adoptie op maat: niet bij iedere generatie is ‘tech’ met de paplepel ingegoten, dus zeker bij oudere generaties vergt het meer tijd en aandacht om de juiste skills aan te leren dan bij jongere. Daarnaast leren praktisch geschoolden anders dan kantoormedewerkers. Kies daarom voor een adoptietraject op maat voor elke doelgroep in plaats van een ‘one size fits all’-aanpak.
  • ‘Zien eten doet eten’: kijk welke medewerkers positief zijn over bepaalde technologische ontwikkelingen en gebruik hun enthousiasme om andere medewerkers ‘aan te steken’.

Kennismaken?

Van gedachten wisselen over dit thema? Of weten hoe je hiermee aan de slag kunt in jouw organisatie? Neem contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag meer over het inzetten van technologie voor de ontwikkeling van je medewerkers of hoe je medewerkers meekrijgt met nieuwe technologie.

Neem contact op

Anneke Postma, partner in leren.

Bouwt mee aan de organisatie leercultuur en groei van je organisatie. Deskundige aanpak, praktische uitvoering.
NOBTRA-gecertificeerd.

Contact

Copyright 2024 Annekepostma.nl. Alle rechten voorbehouden. KvK nr: 89600150. Algemene voorwaarden