Informeel leren: niet in de klas, maar op het werk

Wat is informeel leren?

Met informeel leren – leren door activiteiten of handelingen - beginnen we al bij onze geboorte, en we blijven dit ons hele leven doen. Op het werk bedoelen we hiermee leren op de werkplek (learning on the job), bijvoorbeeld door het uitvoeren van uitdagende maar haalbare taken om een bepaald doel te bereiken of een probleem op te lossen. Ook leren van collega’s hoort bij informeel leren, bijvoorbeeld door samenwerken, observeren, coachen en mentoring.

Waarom informeel leren?

Informeel leren is een belangrijke manier van leren, zeker voor meer praktisch geschoolden. Zij leren liever met hun handen dan met hun hoofd. En ze doen de meeste kennis op als er een directe koppeling is met de dagelijkse praktijk. Zij leren vooral van de uitdagingen in het werk.
Veel van deze medewerkers krijg je niet zomaar een klaslokaal in. Vaak hebben ze door negatieve schoolervaringen een aversie tegen leren. Voor hen werkt het beter als het leren naar hen toekomt, dus in hun werk. Maar ook voor medewerkers die wel open staan voor klassikale trainingen is informeel leren een uitstekende aanvulling, die het mogelijk maakt het geleerde direct in de praktijk toe te passen.

Voordelen van informeel leren

  • Relevant: via informeel leren verwerven medewerkers kennis en vaardigheden die direct relevant zijn voor hun werk, behoeften, doelen en interesses.
  • Praktisch: bij informeel leren doen mensen vaak praktische vaardigheden op die zowel op het werk als in het dagelijks leven van pas komen.
  • Zelfgestuurd: medewerkers hebben zelf controle over wat, hoe en wanneer ze leren. Daardoor ervaren ze meer autonomie en eigenschap over hun leerproces.
  • Afwisseling: er zijn veel bronnen die gebruikt kunnen worden voor informeel leren, waaronder boeken, video’s, online cursussen, ervaringen en interactie met collega’s.
  • Probleemoplossing en creativiteit: informeel leren stelt mensen in staat om op hun eigen manier oplossingen te bedenken voor ingewikkelde problemen. Dit stimuleert hen om probleemoplossend en creatief te denken.
  • Flexibel: informeel leren kan waar en wanneer je wil, afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden van medewerkers.

Manieren van informeel leren

Bij informeel leren onderscheiden we drie manieren:

  • Impliciet leren: de medewerker verwerft onbewust - en vaak op een ongestructureerde manier- kennis over een bepaald onderwerp.
  • Reactief leren: de medewerker handelt op basis van zijn inschatting van een situatie. Dit wordt ook wel intuïtief handelen genoemd.
  • Bewust leren: de medewerker verwerft opzettelijk kennis van een bepaald onderwerp, meestal op basis van een vooraf geformuleerd doel.

Voorwaarden voor informeel leren

Om informeel leren mogelijk te maken, zijn er wel een paar voorwaarden: het werk moet niet te routinematig zijn en gepaste uitdagingen bieden, de medewerker moet de vrijheid (autonomie) ervaren om zelf naar oplossingen te zoeken, een leidinggevende moet ontwikkelingsgericht kunnen coachen en er moet voldoende ruimte zijn om het werk met elkaar te bespreken (reflecteren).

Kennismaken?

Van gedachten wisselen over dit thema? Of weten hoe je hiermee aan de slag kunt in jouw organisatie? Neem contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag meer over het faciliteren en stimuleren van informeel leren.

Neem contact op

Anneke Postma, partner in leren.

Bouwt mee aan de organisatie leercultuur en groei van je organisatie. Deskundige aanpak, praktische uitvoering.
NOBTRA-gecertificeerd.

Contact

Copyright 2024 Annekepostma.nl. Alle rechten voorbehouden. KvK nr: 89600150. Algemene voorwaarden