Eigen regie: Als medewerker baas over je eigen loopbaan.

Onder eigen regie – of eigenaarschap - verstaan we dat een medewerker zelf het stuur in handen neemt van zijn loopbaan. Zich ontwikkelt in de richting en op de manier waarop hij dat graag wil. Zelf nadenkt over wat hij wil en hoe, verantwoordelijkheid neemt en keuzes maakt. En het belangrijkste: zelf in actie komt.

Waarom meer eigenaarschap creëren noodzakelijk is

Veranderingen zijn aan de orde van de dag, denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologie, andere werkwijzen, strengere wet- en regelgeving, wijzigingen op de arbeidsmarkt. Om inzetbaar te blijven is het belangrijk dat medewerkers blijven leren en groeien. Dit zorgt ervoor dat ze zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld door het aanleren van nieuwe vaardigheden, omgaan met nieuwe technologie of werken met nieuwe procedures, projectmethodieken of organisatievormen. Dat lukt het best als je medewerkers zelf eigenaar maakt van hun ontwikkeling en als werkgever de kaders en de voorwaarden hiervoor schept.

Eigen regie begint bij de werkgever

Het klinkt tegenstrijdig maar eigen regie begint bij jou als werkgever. Medewerkers verwachten van jou ruimte, richting en ruggensteun om het stuur van hun eigen ontwikkeling in handen te nemen:

  • Bereidheid om te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, zowel met geld en middelen als met tijd en aandacht.
  • Duidelijkheid over de mogelijkheden en verwachtingen om zichzelf te ontwikkelen.
  • Een stimulerende werkomgeving die medewerkers verantwoordelijk maakt voor hun eigen ontwikkeling én hen voldoende vrijheid en vertrouwen geeft om de acties die hiervoor nodig zijn te ondernemen.
  • En bovenal een veilige omgeving die experimenteren en fouten maken aanmoedigt in plaats van medewerkers hierop af te rekenen.

Zo stimuleer je eigenaarschap bij medewerkers

  • Communiceer het doel helder en eenduidig: wat wil je veranderen, binnen welke kaders en wie is verantwoordelijk voor welk deel?
  • Daag uit en inspireer: spreek medewerkers aan op hun eigen waarden en die van de organisatie. Daag mensen uit om zelf oplossingen te bedenken om het doel te bereiken.
  • Bied ondersteuning: zorg dat de techniek goede samenwerking en besluitvorming mogelijk maakt. Bied de mogelijkheden om te werken aan de benodigde vaardigheden, zoals presenteren, projectmanagement of ondernemen. Organiseer interventies voor het uitwisselen van feedback, het bespreken van de voortgang en het delen en vieren van successen.
  • Experimenteer met andere werkvormen waarbij het initiatief meer bij de medewerkers ligt. Bijvoorbeeld door medewerkers zelf in te laten schrijven op projecten. Hierdoor voelen ze zich meer eigenaar van hun eigen inzetbaarheid. Dit motiveert beter dan een ‘opdracht’ krijgen.
  • Faciliteer verschillende leervormen: een combinatie van formele en informele leerinterventies zorgt dat mensen . Zorg dat mensen op verschillende manieren leren tijdens het werk of thuis. Geef ze individuele opdrachten, buddy opdrachten, groepsopdrachten, leermodules en coaching.

Kennismaken?

Van gedachten wisselen over dit thema? Of weten hoe je hiermee aan de slag kunt in jouw organisatie? Neem contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag meer over het bevorderen van eigen regie en eigenaarschap.

Neem contact op

Anneke Postma, partner in leren.

Bouwt mee aan de organisatie leercultuur en groei van je organisatie. Deskundige aanpak, praktische uitvoering.
NOBTRA-gecertificeerd.

Contact

Copyright 2024 Annekepostma.nl. Alle rechten voorbehouden. KvK nr: 89600150. Algemene voorwaarden